Reizen in Transnistrië, Moldavië : de waarheid over het oversteken van de grens

Transnistrië is een “de facto” onafhankelijk gebied in Moldavië dat echter niet internationaal herkend wordt. Het verklaarde zichzelf onafhankelijk van Moldavië in 1990. Na een militair conflict waarbij Russische troepen separatisten steunden, werd er een wapenstilstand uitgeroepen in 1992.
Er zijn ongeveer een half miljoen mensen woonachtig in de “Moldavische Republiek Pridnestroviana” (Приднестровская Молдавская Республика). Etnisch gezien is het land verdeeld tussen Moldaviërs, Russen en Oekraïners, verder zijn er ook nog diverse overige groeperingen woonachtig zoals Bulgaren, Gagauz, Polen en Joden.
De officiële talen zijn Russisch, Moldavisch (Roemeens geschreven in het Cyrillisch) en Oekraïens.
In video hierboven, kun je zien hoe we de grens oversteken vanuit Moldavië naar Transnistrië. Ook laten wij de enkele bezienswaardigheden in de hoofdstad Tiraspol zien. De inwoners van Tiraspol zijn erg vriendelijk en gastvrij.
Ondanks de verhalen die rondgaan op het internet over intimiderende grenswachten die westerse toeristen geld afhandig proberen te maken, hebben wij hier niets van gemerkt. De ambtenaren op de grens waren beleefd en gingen professioneel te werk.
We gingen naar Transnistrië met de bus vanuit Chisinau en namen vervolgens de trein van Tiraspol naar Odessa in Oekraïne.
Map Tiraspol
Kaart met de locatie van Transnistrië
We gingen naar Transnistrië met de bus vanuit Chisinau en namen vervolgens de trein van Tiraspol naar Odessa in Oekraïne. Er is geen visumplicht voor Transnistrië. Als je meer dan 24 uur in Transnistrië wilt verblijven, moet je jezelf registreren bij de autoriteiten in Tiraspol. Wij verbleven in Hotel Rossia waar dit voor ons werd gedaan door de receptie. Zo zouden we 30 dagen in Transnistrië mogen verblijven. Hieronder meer informatie over reizen naar Transnistrie per trein of met de bus.
Er is geen visumplicht voor Transnistrië. Als je meer dan 24 uur in Transnistrië wilt verblijven, moet je jezelf registreren bij de autoriteiten in Tiraspol. Wij verbleven in Hotel Rossia waar dit voor ons werd gedaan door de receptie. Zo zouden we 30 dagen in Transnistrië mogen verblijven. Hieronder meer informatie over reizen naar Transnistrie per trein of met de bus.
Update: In oktober 2013 heb ik Transnistrië nogmaals bezocht. Ik verliet het “land” met de taxi. Wederom waren er geen incidenten bij de grens. Ze vroegen alleen of ik mezelf had laten registreren en hoeveel geld ik bij had.
Dankzij een internationaal vertraag tussen Moldavië, Rusland en Oekraïne, mogen er geen Transnistrische grenswachten woorden toegelaten op de trein van Chisinau naar Tiraspol en Odessa.
Er is geen grenscontrole aan de Moldavische kant met Transnistrië (want het is geen internationaal erkende grens). Alleen aan de Oekraïense grens wordt je paspoorten gecontroleerd. Echter, als je per trein reist, moet je jezelf registreren bij autoriteiten bij aankomst in Tiraspol.
Wij verlieten Tiraspol per trein. Toen we op het perron stonden te wachten werden wij benaderd door de Transnistrische politie en vroegen zij naar onze reisdocumenten en de arrival and departure card.
Kasteel in Bender, de tweede grootste stad van Transnistrië
Als je per bus reist, moet je alleen aan de Transnistrische kant van de grens je paspoort laten zien voor inspectie. Vervolgens moet je een arrival en departure formulier invullen, dat je tijdens je verblijf altijd bij moet houden. Als je het ‘’land’’ per bus verlaat, zul je dit formulier bij de grens weer af moeten geven.
Flag Transnistria
Vlag van Transnistrië
De regering van Transnistrië gebruikt de hamer en sikkel, samen met nog enkele andere symbolen van de voormalige Sovjetunie. Deze zijn te vinden op de vlag van Transnistrië, de paspoorten, valuta (Transnistrische Roebel) en postzegels. Deze kunnen alleen in Transnistrië worden gebruikt en je kunt niet naar het buitenland reizen met een Transnistrisch paspoort. De Transnistrische roebel kan nergens worden omgewisseld en helaas kun je ook geen kaartje met een Transnistrische postzegel naar huis sturen.
Tank Tiraspol Transnistria
За Родину! (Voor het Vaderland!) – Sovjets tank van de Tweede Wereldoorlog
  • Standbeelden van Lenin
  • Oorlogsmonument van Transnistrië
  • Sovjet tank uit de Tweede Wereldoorlog
  • Voetbalstadion van Sheriff
  • Kvint cognac
  • Kasteel in Bender
Tiraspol Memorial

Click to read in English!

Bender Fortress

Klicken für diesen Artikel auf Deutsch!

Transnistria Flag

Нажмите здесь для моей статьи на русском языке!

Tiraspol Tank

Clique para ler em Português!

FREE Video Course:
5Biggest Dating Mistakes made by Western men in Eastern Europe!

FREE Video Course:

5Biggest Dating Mistakes made by Western men in Eastern Europe!

SUCCESS!

Share This