Turism în Transnistria, Republica Moldova: ce înseamnă de fapt să treci granița?

Transnistria este un teritoriu de facto independent care nu este recunoscut în mod legal pe plan internațional.
Și-a declarat independența față de Moldova în 1990 și după un conflict militar limitat cu trupele rusești ce susțineau separatiștii, o încetare a focului a fost declarată în 1992.
Cei aproximativ o jumătate de milion de localnici se referă la “țară” lor ca “Republica Moldovenească Nistreană” (Приднестровская Молдавская Республика în limba rusă). Din punct de vedere etnic, țara este împărțită aproximativ egal în moldoveni, ruși și ucraineni, alte grupuri precum bulgari, găgăuzi, polonezi și evrei fiind prezente de asemenea în număr redus.
Limbile oficiale sunt rusa, moldoveneasca (româna scrisă cu litere chirilice) și ucraineana.
În scurtul video de mai sus, veți învăța despre realitatea trecerii graniței în Transnistria din Republica Moldova și vizualiza o mică parte din obiectivele turistice aflate în capitala sa, Tiraspol. Oamenii din Tiraspol au fost extrem de prietenoși și primitori.
În ciuda poveștilor de groază găsite în abundanță pe internet despre intimidare sub amenințarea armei folosită de grănicerii transnistreni cu scopul de a stoarce bani de la turistii occidentali, aceasta nu a fost experiența mea personala la frontieră. Oficialii de frontieră au fost politicoși și profesioniști în comportamentul lor.
Am intrat în Transnistria cu autobuzul de la Chișinău și am ieșit cu trenul spre Odesa, în Ucraina. Acest lucru mi-a permis să experimentez trecerea graniței prin ambele mijloace de transport.
Map Tiraspol
Hartă care arată locația Transnistriei
Nu se cere nicio viză sau taxă pentru a intra în Transnistria. Dacă stați mai mult de 24 de ore în Transnistria, trebuie să vă înregistrați la autoritățile de la Tiraspol. Am stat în Hotelul Rossia, iar în acest caz personalul de la recepție s-a ocupat de toate legalitățile. Acest lucru mi-ar fi permis să rămân până la 30 de zile în Transnistria. În continuare puteți citi câteva orientări generale pentru a călători cu trenul și autobuzul.
Actualizare: În octombrie 2013 m-am întors în Transnistria cu taxiul. Din nou, nu au existat probleme cu oficialii de frontieră. Am fost întrebat dacă am avut o declarație vamală și cât de mult valută străină am avut la ieșire.
Printr-un acord internațional între Moldova, Rusia și Ucraina, grănicerii transnistreni nu au voie să urce la bordul trenului care circulă de la Chișinău spre Tiraspol direcția Odessa.
Nu există nici un control la frontieră pe partea Moldovei intrând în Transnistria (deoarece nu este o graniță recunoscută pe plan internațional) și doar grănicerii ucraineni vor controla pașapoartele în momentul intrării în Ucraina cu trenul. Cu toate acestea, dacă intrați cu trenul, trebuie să vă înregistrați la autoritățile transnistrene la sosirea în Tiraspol.
Am plecat din Tiraspol cu trenul și în timp ce așteptam pe platformă, poliția transnistreană ne-au abordat, pe mine și ceilalți pasageri, cerând să ne înapoiem cardurile înainte de a urca în tren.
Cetatea Tighina
La sosirea cu autobuzul, va trebui să vă prezentați pașaportul pentru inspecție doar pe partea transnistreană a graniței. Apoi veți completa un card de intrare și ieșire pe care trebuie să îl păstrați până la ieșire. Dacă ieșiți cu autobuzul, vi se va cere să înapoiați acest card oficialiilor transnistreni.
Flag Transnistria
Drapelul Transnistriei
Guvernul transnistrean încă mai folosește ciocanul și secera sovietice ca simboluri de stat. Acestea se regăsesc în steagul transnistrean, pașapoarte, monedă (rubla transnistreană) și timbre poștale. Toate acestea sunt recunoscute numai în Transnistria, astfel încât nu se poate trece o graniță internațională cu un pașaport transnistrean, nu se pot schimba rublele transnistrene în afara teritoriului și nici nu se poate trimite acasă o carte poștală cu o ștampilă transnistreană.
Tank Tiraspol Transnistria
За Родину! (Pentru Patrie!) – Sloganul sovietic pe tancul folosit în Al Doilea Război Mondial
  • Statuile lui Lenin
  • Memorialul Conflictului din Transnistria
  • Tancul folosit în Al Doilea Război Mondial
  • Stadionul de fotbal Sheriff
  • Coniacul Kvint
  • Cetatea Tighina
Tiraspol Memorial

Click to read in English!

Bender Fortress

Klicken für diesen Artikel auf Deutsch!

Transnistria Flag

Нажмите здесь для моей статьи на русском языке!

Tiraspol Tank

Clique para ler em Português!

FREE Video Course:
5Biggest Dating Mistakes made by Western men!

FREE Video Course:

5Biggest Dating Mistakes made by Western men!

SUCCESS!

Share This